Spesialistutdanning for leger

Utdanning i Fysikalsk Medisin og Rehabilitering (FMR) ved ViGØR Rehabiliteringssykehus
Innledning
ViGØR har et nært samarbeid med Universitetssykehuset i Nord-Norge og har ca. 100 årsverk fordelt på ca. 150 ansatte. Legestaben inkluderer bl.a. to legespesialister i Fysikalsk Medisin og Rehabilitering (100 % stillinger), legespesialister i Revmatologi (25 % stilling), legespesialister i Nevrologi, Pediatri og Kardiologi (totalt ca. 10% stilling), samt to leger i spesialisering i Fysikalsk Medisin og Rehabilitering. ViGØR har også god forskningskompetanse ved at 2 andre overleger er epidemiologer med lang og bred forskningserfaring.
Andre faggrupper inkluderer:
- Sykepleiere & helsefagarbeidere
- Fysioterapeuter, treningsinstruktører, idrettspedagog
- Ergoterapeuter
- Sosionom/attføringskonsulent
- Ernæringsfysiolog
- Psykolog og nevropsykolog
- Logopeder
- Veiledere og kunstterapeut
ViGØR deltar i utdannelsen av helsepersonell, og er godkjent som utdanningsinstitusjon innen diverse helsefag:
- Spesialisering av LIS i FMR
- 6. års medisinerstudenter
- turnusfysioterapeuter
- fysio- og ergoterapi studenter
- tar imot logopedi studenter og lærlinger innen helsefagarbeid
ViGØR fikk sykehusgodkjenning i oktober 2017, for inntil 12 senger & poliklinikk. Denne funksjon er ennå ikke igangsatt.
ViGØR tilbyr rehabilitering på spesialisthelsetjenestenivå, og yter helhetlige tjenester i samhandling med brukere, pårørende, Helse Nord, sykehus, kommunehelsetjeneste, NAV, brukerorganisasjoner og andre samarbeidspartnere. ViGØR disponerer 71 sengeplasser, og ca. 10 dagplasser. Etter avtale med Helse Nord tilbyr ViGØR rehabilitering i spesialisthelsetjenesten til ca. 1100 pasienter årlig innen:
- Habilitering: CP barn & voksne, muskelsyke barn, langtidsoppfølging barn.
- Intensiv gangtrening
- Kreft: rehabilitering, lymfeødembehandling
- Hjerneslag og traumatisk/ervervet hjerneskade, subakutt & kronisk (inklusiv CIMT og CIST tilbud)
- Nevrologi (inkl. LSVT)
- Hjerterehabilitering
- Ortopedi
- Rehabilitering etter langvarig sykdom
- CFS/ME
- Inflammatorisk revmatisk sykdom
- Muskel/skjelett og ikke-inflammatorisk revmatisk sykdom
- Mestringsopphold med Arbeidsfokus
ViGØR legger vekt på å tilby kunnskapsbaserte rehabiliteringstjenester og arbeider kontinuerlig for å bedre den faglige kvaliteten på tilbudene våre. ViGØR legger vekt på forskning og kvalitet, og har derfor siden 2011 vært akkreditert gjennom CARF (Commission on Accreditation of Rehabilitation Facilities) innen:
- Generell rehabilitering for voksne
- Generell rehabilitering for barn og ungdom
- Smerterehabilitering
- Arbeidsrettet rehabilitering
- Slagrehabilitering
Hvilke læringsmål kan oppnås ved ViGØR?
En vesentlig del av læringsmålene i spesialisering i FMR kan oppnås ved ViGØR. Spesialiseringen gjennomføres i samarbeid med Rehabiliteringsavdeling UNN Tromsø samt Nevrologisk avdeling UNN Tromsø.
Supervisjon og veiledning
ViGØR tilbyr tett og kontinuerlig oppfølging av leger i spesialisering (LIS) med månedlige veiledningssamtaler med veileder. Det er nærmest daglig oppfølging av aktuelle tema innen spesialiteten FMR hvor også kasuistikker kan diskuteres/drøftes. I tillegg vil ViGØR ha månedlig evalueringskollegium, for drøfting, evaluering og planlegging av spesialiseringsprosessen.
Teoretisk undervisning
Leger i spesialisering i FMR må gjennom spesialistutdanningen tilegne seg en betydelig mengde teoretisk kunnskap innen fysikalsk medisin og rehabilitering. Tilegnelse av teoretisk kunnskap vil skje ved deltakelse på obligatoriske- og valgfrie kurs, internundervisning, diskusjoner ved litteratur- og artikkelgjennomgang, fagdiskusjoner i avdelingen og ved selvstudium. ViGØRs utdanningsutvalg utarbeider en plan for overordnede tema som skal dekkes gjennom internundervisning i gjeldende periode, knyttet til emner som er relevante for faget. Ved ViGØR gjennomføres det 90 minutter undervisning per uke i 46 uker. LIS og overleger ved ViGØR deltar også i regional undervisning som planlegges av regionalt utdanningsutvalg og felles internundervisning med FMR avdeling ved UNN, til sammen 45 minutter per uke. I tillegg deltar ViGØR’s LIS i nasjonal fjernundervisning 45 min hver 4. uke. Det forventes at alle leger i spesialisering deltar aktivt i internundervisningen, både ved å bidra til faglig diskusjon og ved å holde presentasjoner selv.
Opplæring i forskning
ViGØR har eget Forsknings- og Utviklingsutvalg og har to leger og en nevropsykolog med doktorgrad og lang forskningserfaring. Til sammen har ansatte ved ViGØR mer enn 100 vitenskapelige publikasjoner. ViGØR har således god kompetanse i forhold til opplæring i forskning. ViGØR har nettopp fullført et forskningsprosjekt og det planlegges flere nye prosjekter som vi, i nærmeste fremtid, vil søke om midler for å gjennomføre.
Felles kompetansemodul
Felles kompetansemodul er læringsmål som skal oppnås i alle spesialiteter. For LIS del 2 og 3 inkluderer dette 24 læringsmål fordelt på områdene etikk, forebygging, forskningsforståelse, kommunikasjon, kunnskapshåndtering, kvalitet og pasientsikkerhet, lovverk, pasient- og brukermedvirkning, pasient- og pårørendeopplæring, samhandling, systemforståelse, organisasjonsutvikling og ledelse. Dette organiseres regionalt, og LIS vil gjennomføre dette gjennom åtte individuelle veiledninger og to gruppeveiledninger under praksis ved UNN Tromsø. Alle leger i spesialisering ved ViGØR vil få opplæring i forbedringsarbeid og kommunikasjon.
Kontakt
For spørsmål om utdanning i faget, ta kontakt med:
Avdelingsoverlege i FMR, Medisinsk avdeling, ViGØR, Tromsø