CFS / ME, Utmattelssyndrom
Har du fått diagnosen CFS/ME etter anerkjente kriterier og ønsker er rehabiliteringstilbud i spesialisthelsetjenesten?
Ønsker du å mestre sykdommen (CFS/ME) og gjenoppta de dagligdagse aktiviteter som sosiale aktiviteter og eventuelt arbeid? Da kan dette tilbudet være det rette for deg.
Rehabiliteringen som vi tilbyr har som mål å øke og bidra til trygghet omkring tilstanden, samt mestring av hverdagens utfordringer i samarbeid med deg som har CFS/ME.
Innledning
CFS/ME er en sykdom som rammer i ulik grad og er uten kjent årsak. Hoved symptomet er langvarig utmattelse. Utredningen gjøres ved kartlegging, utelukking av andre samtidige og lignende diagnoser/sykdommer, samt vurdering ut fra anbefalte kriteriesett.
I dag finnes det ikke noen dokumentert behandling som kan kurere CFS/ME. Men det finnes behandlinger og strategier som kan lindre ubehagelige symptomer, bidra til mestring av hverdagen, og bedre funksjonsnivå og livskvalitet.
Hos oss / RNNK ledes rehabilitering for pasienter med CFS/ME av et tverrfaglig team som består av spesialist i Fysikalsk medisin og rehabilitering, sykepleier med veiledningskompetanse, psykolog, eventuelt nevropsykolog, fysioterapeut, sosionom og ernæringsfysiolog, eller ergoterapeut.
Varighet:
Tre uker, med en ukers oppfølgingsopphold innenfor seks måneder.
Opphold:
Gruppetilbud: døgn (innleggelse).
Målgruppe og diagnose:
Personer over 18 år med diagnose CFS/ME med moderat til lettere grad av symptomer og nedsettelse av funksjonsevne
Under oppholdet
Våre fagpersoner vil sammen med deg kartlegge og vurdere dine individuelle rehabiliteringsbehov. .
Vårt mål er å hjelpe deg med å sette sammen ditt rehabiliteringsforløp, øke deltagelse i aktiviteter, sosiale relasjoner og eventuelt arbeid.
Hva kan vi tilby:
- I samarbeid med deg gjennomfører vi en funksjonsvurdering og fastsetter hvilke behandlingsmål og –tiltak vi sammen skal i gjennom
- Et tverrfaglig team i samarbeid med deg setter opp et individuelt rehabiliteringsplan med utgangspunktet i dine egendefinerte mål. Dette for å få et individuelt tilpasset, tverrfaglig rehabiliteringsprogram som passer for deg
- Individuell tilpassing av tiltaket ut fra funksjonsnivå og tverrfaglig vurdering.
- Rehabiliteringsplan for mestring av dagligdagse aktiviteter som arbeid og sosiale aktiviteter.
- Oppmerksomhetstrening, avspenning, kroppsbevissthet.
- Fysisk aktivitet - Utprøving av mestringsstrategier, gradert fysisk aktivitet, samt bevisstgjøring Aktivitetsprogram tilpasset deg. Bevegelsesgrupper – i gymsal og basseng, eventuelt utendørs, for å bygge opp fysisk/mental utholdenhet, og redusere hurtig kognitiv og muskulær trettbarhet.
- Fysioterapi – veiledet opptrening av kroppslige funksjoner, energimestring, avspenning med mer.
- Individuell kostholdsveiledning ved ernæringsfysiolog ved behov.
- Flerfaglig undervisning med ulike undervisningstema og former.
- Samtaleoppfølging - gruppebaserte veiledningssamtaler. Individuell veiledningssamtale med psykolog eller veileder – ved behov. Kognitiv terapi.
- Fokus på hverdagen hjemme – avklaring og samhandling med kommunen slik at du får hjelp når du tilbake til hjemkommunen.
- Tilgang til tilpasset stille rom ettermiddagstid.
- Pårørendedag - for veiledning av pårørende.
Informasjon om hvordan man søker plass hos oss og annet om henvisningsrutinene finner du på nettsiden: