Covid-19
Personer som har gjennomgått Covid-19 sykdom har ofte behov for intensiv tverrfaglig rehabilitering. Covid-19 virus sykdom kan gi ulike utfall f.eks. Fatigue, pustevansker og redusert lungekapasitet med lavt oksygenopptak, muskelsvinn pga inaktivitet og inflammasjon, nevrologiske symptomer, psykiske vansker (angst, depresjon, nedsatt livskvalitet), kognitive utfordringer (konsentrasjonsvansker, læringsvansker, nedsatt hukommelse og problemer med planlegging), søvnproblemer og problemer med lukt og smak. Det gir dermed utfordringer med å fungere i hverdagen både for pasientene og pårørende.
Hos ViGØR får du et individuelt tilpasset tverrfaglig rehabiliterings opphold både i fasen rett etter sykehusoppholdet og/eller senere i forløpet. Vi følger de nasjonale retningslinjene for spesialisthelsetjenesten i vår rehabilitering av COVID-19 pasienter.
Opphold og varighet:
Individuelt dag- eller døgnopphold på 3 uker, med mulighet for forlengelse etter behov.
Målgruppe og diagnose:
Personer som har gjennomgått Covid-19 sykdom eller har vært innlagt på sykehus pga Covid-19 smitte og har behov for intensiv rehabilitering. Opphold både for selvhjulpne og hjelpetrengende pasienter.
Under oppholdet
Rehabilitering av personer som har hatt Covid-19 ledes av et tverrfaglig team bestående av legespesialister i fysikalsk medisin og rehabilitering (sykepleier, fysioterapeut, ergoterapeut, treningsinstruktør, ernæringsfysiolog, sosionom og psykolog. Andre legespesialister, nevropsykolog og logoped kobles inn ved behov.
Alle pasienter har innkomstsamtale og utreisesamtale med lege og får daglig individuell oppfølging med fysioterapeut.
Innhold i tilbudet
Rehabiliteringen starter med at du, sammen med fagperson, fastsetter dine mål for oppholdet og at nødvendige tiltak defineres basert på din funksjon i det daglige både fysisk, mentalt/kognitivt og sosialt. Det blir lagt stor vekt på aktivitetsmestring og økt kunnskap om den nye situasjonen.
Rehabiliteringstilbudet består typisk av:
- Individuelle konsultasjoner hos ulike faggrupper
- Tverrfaglig evaluering – alle faggrupper har fokus på hverdagsmestring og bistår med informasjon, råd og veiledning knyttet til dette.
- Undervisning som har til hensikt å øke kunnskap og forståelse omkring hverdagsmestring, fysisk aktivitet, utmattelse/fatigue, kosthold, med mer.
- Trening i grupper – ledet av treningsinstruktør
- Egentrening i treningssal, ute og/eller i basseng – individuelt og i grupper
- Samtalegrupper ledet av fagperson hvor bl.a. emner fra undervisningen tas opp
ViGØR tar i bruk ulike hjelpemidler i vårt rehabiliteringstilbud:
- Moderne hjerte-lunge testing utstyr som benyttes for bl.a. å teste lungefunksjon og oksygenopptak der det er behov. Dette følges opp med daglig oksygenmetning om nødvendig.
- Avlastet trening – både i treningssal og basseng (avlastet trening uten å måtte bære hele kroppsvekten - gjør det lettere å komme i gang)
- Daglige målinger av oksygennivå ved behov
- Psykologer og nevropsykolog oppfølging ved behov.
Etter oppholdet
Etter utskrivning får du og din fastlege og eventuelt annen henvisende lege tilsendt epikrise og tverrfaglig sluttrapport.
Vi vil en stund etter hjemkomsten, kontakte deg direkte for å sikre at du gjør fremgang.
Informasjon om hvordan man søker plass hos oss og annet om henvisningsrutinene finner du på nettsiden: