CP (Cerebral parese) - voksne
Dette rehabiliteringstilbudet passer for voksne som har diagnosen cerebral parese (CP).
Innledning
Cerebral parese (CP) er en skade i hjernen som oppstår i perioden fra tidlig fosterliv til to års alder. Hva slags utslag cerebral parese gir, kommer an på skadens omfang og lokalisasjon. I Norge vil 2 av 1000 barn som fødes ha eller få CP. Dette innebærer at vi får ca. 120 nye tilfeller hvert år (NHI, 2015). Voksne med CP har varierende grad av vansker på grunn av sykdommen og kan ha behov for tverrfaglig rehabilitering.
Vi har som mål å bidra til å bedre eller vedlikeholde fysisk, psykisk, kognitiv og sosial funksjon, samt bidra til mestrings av pasientens utfordringer.
Varighet
Tre uker (15 dager).
Opphold
Gruppetilbud: dagopphold eller døgnopphold.
Individuelt tilbud: dagopphold eller døgnopphold.
Målgruppe og diagnose
Pasienter med cerebral parese (CP). For personer over 18 år.
Under oppholdet
Rehabilitering av personer med CP ledes av et tverrfaglig team bestående av lege med spesialisering i fysikalsk medisin og rehabilitering, eller nevrolog, sykepleier, fysioterapeut, ergoterapeut, logoped, ernæringsfysiolog, treningsinstruktør og sosionom. Psykolog, nevropsykolog og veileder/samtaleterapeut bidrar ved behov.
Innhold i tiltaket:
Selve rehabiliteringen starter med tverrfaglig funksjonsvurdering og fastsettelse av behandlingsmål og tiltak. Vi vurderer funksjon i daglige gjøremål, gangfunksjon, kognitiv funksjon, balanse, styrke og kommunikasjon/språk. Det blir lagt vekt på aktivitetsmestring og økt kunnskap om sykdommen som grunnlag for økt livskvalitet.
Innholdet i tilbudet er basert på faglig kunnskap og erfaringsutveksling. Under oppholdet vil du delta på undervisninger sammen med de andre og ha individuell oppfølging av forskjellige fagpersoner. Du vil sammen med gruppen drive fysisk aktivitet og kognitiv trening og gjennomføre aktiviteter og oppgaver knyttet til aktuelle temaer. Ved behov har vi også fokus på problemstillinger som fysisk og psykisk helse, seksualitet, graviditet, arbeid, utdanning og fritid.
Informasjon om hvordan man søker plass hos oss og annet om henvisningsrutinene finner du på nettsiden: