
Hjertesykdommer
Dette rehabiliteringstilbudet er aktuelt umiddelbart etter sykehusopphold, eller senere i forløpet avhengig av sykdomsutviklingen.
Oppholdet er gruppebasert, med mulighet for individuell tilpasning. Du møter andre i lignende situasjon. Du får informasjon om kosthold, trening og mestring av din helsesituasjon. Treningen foregår i gruppe og individuelt.
Varighet:
Tre uker, med ett ukers oppfølgingsopphold etter fem måneder etter første opphold.
Opphold:
Gruppetilbud: dagopphold (poliklinikk) og døgnopphold (innleggelse).
Målgruppe:
For personer over 18 år som har gjennomgått hjerte-karkirurgi eller har alvorlig hjertesykdom, med risikofaktorer eller angstproblematikk i forhold til trening/aktivitet etter gjennomgått hjertesykdom.
Under oppholdet
I samarbeid med deg kartlegger vi og gjennomfører en funksjonsvurdering og fastsetter hvilke behandlingsmål og –tiltak vi sammen skal i gjennom under oppholdet. Det blir også foretatt en belastnings-EKG (dersom det ikke foreligger en fersk testresultat i forkant av ankomst).
Et tverrfaglig team vil i samarbeid med deg sette opp en individuell rehabiliteringsplan med utgangspunktet i dine egendefinerte mål. Dette for å få et individuelt tilpasset, tverrfaglig rehabiliteringsprogram som passer for deg.
Innholdet i tilbudet er basert på tverrfaglig kunnskap og erfaringsutveksling. Under oppholdet vil du delta i forelesninger i en gruppe med personer med lignende medisinske utfordringer.
Temaene som tas opp er
- Du vil gjennomgå mestringskurs som tar opp problemstillinger som personer som har hjertesykdom opplever. Hvordan kan man takle frykt for å være i aktivitet, komme tilbake til arbeid og den vanlige hverdagen, er temaer som tas opp og ledes av veileder, psykolog eller lege.
- Du vil bli engasjert i samtalegrupper og ha individuell oppfølging med tanke på angstproblematikk knyttet til trening og mosjon. Dette ledes av dyktig psykolog og veileder med ved bruk av kognitiv tilnærming.
- Du vil deltar på undervisning, som ledes av lege og fysioterapeut, om anatomi, fysiologi, patologi ved hjertesykdom. Hvilke risikofaktorer har man som hjertesyk? Hva sier forskningen? Hvordan kan man få økt funksjonsbedring og fysisk aktivitet?
- Og så har vi praktisk veiledning og tilberedning av hjertevennlig mat. Du vil også motta en individuell gruppebasert kostveiledning – ved ernæringsfysiolog.
- Du vil også få et individuelt tilpasset treningsprogram med aktiviteter inne- og utendørs (sammen med fysioterapeut og treningsinstruktør). Har du behov for røykavvenning vil vi støtte deg med fagfolk.
Våre pasienter sier selv at det beste med å delta i en gruppe er at man får en sosial setting som gjør oppholdet hyggeligere og hvor man lærer av hverandres erfaringer og ståsted. Og etter oppholdet tar man med seg et nettverk av personer med de samme utfordringene som man eventuelt kan nyttiggjøre seg av om det passer og er ønskelig for deg.
Informasjon om hvordan man søker plass hos oss og annet om henvisningsrutinene finner du på nettsiden: