Huntingtons sykdom
Dette rehabiliteringstilbudet vil gi deg oppfølging som er målrettet i forhold til Huntingtons sykdom. Du vil komme i gang med aktiviteter og øvelser som bedrer både fysikk, motorikk, hukommelse, språk med mer og du vil lære å leve med sykdommen.
Innledning
Sykdommen er arvelig, forekommer i hele verden og bryter sjelden ut før i voksen alder. Huntingtons sykdom kjennetegnes blant annet av ufrivillige bevegelser, personlighetsforandringer, vansker med sosial fungering og tap av fysiske ferdigheter.
l Norge er det 300 til 400 personer med diagnosen Huntingtons sykdom, og mer enn 1000 risikopersoner. Hvert år blir det her i landet diagnostisert mellom 15 og 20 nye tilfeller. Tallene er usikre, og når vi sammenlikner med andre land, er det grunn til å tro at forekomsten kan være noe høyere. Det er registrert personer med sykdommen i alle Norges fylker.
Foreløpig finnes ingen behandling som kan utsette sykdomsstarten eller helbrede den som rammes. Sykdommen har omfattende konsekvenser for hele familien.
Det er disse forholdene dette tilbudet vil lære deg å mestre. Vi har som mål å bedre/vedlikeholde funksjonene dine, samt eventuelt forsinke progresjonen i sykdommen.
Opphold
Døgnopphold. Gruppeopphold eller individuelt tilbud. Varighet tre uker. Inntil tre opphold i løpet av ett år.
Målgruppe og diagnose
Personer med diagnosen Huntingtons sykdom.
Under oppholdet
Rehabilitering av personer med Huntington ledes av et tverrfaglig team bestående av lege med spesialisering i fysikalsk medisin og rehabilitering, nevrolog, nevropsykolog, sykepleier, fysioterapeut, ergoterapeut, logoped, ernæringsfysiolog, treningsinstruktør/idrettspedagog og sosionom. Psykolog og veileder/samtaleterapeut bidrar ved behov.
Innhold
Selve rehabiliteringen starter med tverrfaglig funksjonsvurdering og fastsettelse av behandlingsmål og tiltak. Vi vurderer funksjon i daglige gjøremål, gangfunksjon, kognitiv funksjon, balanse, styrke og kommunikasjon/språk. Det blir lagt vekt på aktivitetsmestring og økt kunnskap om sykdommen som grunnlag for økt livskvalitet.
Innholdet i tilbudet er basert på faglig kunnskap og erfaringsutveksling. Under oppholdet vil pasientene delta på undervisninger sammen med de andre i gruppen og ha individuell oppfølging av forskjellige fagpersoner. Det gjennomføres gruppetimer med variert fysisk aktivitet både i basseng, gymsal og utendørs, kognitiv trening og musikkaktiviteter ledet av logoped, i tillegg til aktiviteter og oppgaver knyttet til forskjellige temaer.
Pårørende inviteres til ViGØR for oppfølging, undervisning og samtale både ved oppstarten og mot avslutningen av rehabiliteringen.
Informasjon om hvordan man søker plass hos oss og annet om henvisningsrutinene finner du på nettsiden: