Intensiv språktrening (CIST/ILAT)
CIST/ILAT - Constraint Induced Språkterapi/ Intensive Language-action therapy– er en metode som skal bidra til at pasienter med afasi kan få bedret talefunksjon. ViGØR sitt tilbud er basert på gruppesamtaler som gir en mer naturlige situasjoner enn tradisjonelle individuelle tilbud - noe som styrker overføringsverdien til dagliglivet.
Har du språkvansker etter en hjerneslag/skade så er det som regel Afasi du har. Hvert år får ca. 16 000 nordmenn hjerneslag, og 25-30% av disse får afasi. Hvis du har Afasi så er dette et tilbud til deg.
Personer med afasi vil ofte bruke den formen for kommunikasjon som er lettest tilgjengelig og minst energikrevende. Siden man sliter fysisk med å sette ord på det man ønsker å si bruker personer med afasi heller kroppsspråk, gester, tegning, skrift og bilder. Dette fører til at man etter hvert lærer seg å ikke bruke tale når man vil kommunisere med andre.
Ved CIST «tvinges» du – ved bruk av kortspill og gruppesamtaler - til å bruke ord når du ønsker å si noe. Dette skjer ved bruk av intensiv trening i en kort tidsperiode og CIST metoden kan vise til gode resultater.
Vi mener det er viktig å ha fokus på hele mennesket og hvordan hverdagen kan forbedres selv om man har en vanske. Vi har som mål å bedre hverdagstalen din. Det er disse forholdene dette tilbudet vil lære deg å mestre på en bedre måte slik at du kan bruke mer tale i hverdagen.
Varighet
Tre uker (15 dager) med individuell oppfølging.
Opphold
Gruppetilbud: dag (poliklinikk) og døgn (innleggelse).
Målgruppe og diagnose
Voksne som har gjennomgått hjerneslag eller traumatisk/ervervet hjerneskade for mer enn 3 måneder siden, og som har talevansker/ afasi. For personer over 18 år.
Ventetider for behandling
- Hjerneslag og ervervede hjerneskader, intensiv språktrening (ekstern lenke til helsenorge.no)
Under oppholdet
CIST er basert på mengdetrening og gradvis økning i vanskelighetsgrad. Utvalget av begreper som man trener på, baseres på ord som du har nytte av i hverdagen. Man benytter seg av bilder som deltakerne spiller mellom seg.
Slik foregår spillet:
Alle får utdelt fire kort. Dere er skjult bak ei plate, slik at du kun ser dine kort (som i spillet bridge). Du og de andre skal prøve å samle på like kort ved å spørre de andre om de har kort med et bestemt motiv.
Hvert spill har et eget tema som f.eks. transport, frukt, osv. Praten dere imellom - og dermed også treningsordene - skal være meningsfylte. Når kortene viser til virkelige livssituasjoner vil læringen gjennom spillet ha best effekt. Derfor er denne metoden så effektiv, realistisk og givende.
- På det laveste nivå skiller bildene mellom hovedegenskaper innen en kategori, for eks. epler og pærer for frukt.
- På neste nivå må du spesifisere bildet ved bruk av adjektiv eller adverbiale opplysninger, for eksempel røde epler fremfor grønne.
- Høyeste nivå omfattet et tallbegrep i tillegg: tre gule epler.
Et viktig aspekt i kommunikasjonen ligger i å vekke den andres oppmerksomhet. Derfor blir det vektlagt at du alltid skal tilkalle medspiller med navn. Dessuten skal det du ønsker å si bære preg av et spørsmål.
Vanligvis deltar ikke logopeden i spillet, men det avhenger av deltakerne. Shaping blir brukt for å oppnå respons i forhold til målsettingen den enkelte deltakeren har. Logopedens oppgave blir å hjelpe deg til å si det du ønsker og dermed opplever du mestringsfølelse. Det synes vi er viktig.
Gruppesamtaler gir en mer naturlige situasjoner enn tradisjonelle enetimer mellom logoped og den afasirammede, noe som styrker overføringsverdien til dagliglivet. Det overordnede mål med kommunikasjon i grupper er at du skal formidle ny informasjon til en annen, tilsvarende en vanlig kommunikasjonssituasjon du opplever ellers.
Dere spiller og prater hverandre gode ved bruk av CFIST / ILAT.
I tillegg til CIST/ILAT deltar gruppen musikktimer, stemmetrening og lese- og skrivetrening. Disse timene legger opp etter individuelle behov.
Etter oppholdet
Etter utskrivning får du og din fastlege/henvisende instans tilsendt epikrise og logopedrapport.
Informasjon om hvordan man søker plass hos oss og annet om henvisningsrutinene finner du på nettsiden: