Multippel sklerose (MS)
Dette rehabiliteringstilbudet vil gi deg økt kunnskap om å leve med den nevrologiske sykdommen Multippel sklerose (MS).
Innledning
Multippel sklerose (MS) er en nevrologisk sykdom som rammer sentralnervesystemet (hjerne og ryggmarg). Hos friske er nervetråder fra nervecellene i sentralnervesystemet kledd i en isolasjonskappe (myelinskjede) som gjør at signalene ledes raskere mellom sentralnervesystemet og resten av kroppen. Hos personer med sykdommen ødelegges isolasjonslaget (myelinet) rundt nervetråder i hjernen og ryggmargen. I Norge er forekomsten av MS 163-203 pr. 100 000 (NHI, 2016).
Du som har sykdommen kan bruke legemidler for å bedre symptomene og bremse sykdomsutviklingen, men sykdommen er svingende og kan arte seg forskjellig fra person til person.
I en dårlig fase må du hvile og sove nok, mens i en god fase kan du motta fysioterapiveiledet trening for å bedre styrke og balanse.
Det er disse forholdene dette tilbudet vil lære deg å mestre. Vårt tilbud baserer seg på individuelt tilpasset treningsprogram og råd slik at du får best mulig effekt av rehabiliteringen hos oss. Vi har som mål å bedre/vedlikeholde funksjonene dine.
Under oppholdet
Vi vil sammen kartlegge ditt funksjonsnivå og hjemmesituasjonen din. Du vil få et tilpasset treningsopplegg og lære å bruke dette i løpet av oppholdet. Noen av målene med treningen kan være å øke deltagelse i aktiviteter, bedre sosiale relasjoner og eventuelt arbeidsevne – men dette vil bli individuelt tilpasset.
Innhold i tiltaket
I samarbeid med deg gjennomfører vi en funksjonsvurdering og fastsetter hvilke oppfølgings-/behandlingsmål og tiltak som danner grunnlaget for din rehabilitering.
Et tverrfaglig team samarbeider med deg om å sette opp en individuell rehabiliteringsplan med utgangspunktet i dine egendefinerte mål. Dette for å få et individuelt tilpasset, tverrfaglig rehabiliteringsprogram som passer for deg.
Ved behov har vi også fokus på problemstillinger som fysisk og psykisk helse, seksualitet, graviditet, arbeid, utdanning og fritid.
Innholdet i tilbudet er basert på faglig kunnskap og erfaringsutveksling. Under oppholdet vil du delta på undervisninger sammen med de andre og ha individuell oppfølging av forskjellige fagpersoner. Du vil sammen med gruppen få oppgaver og gjennomføre aktiviteter knyttet til aktuelle temaer. I tillegg får du drive med tilrettelagt fysisk aktivitet både i gruppe og på egenhånd.
Temaer som tas opp er blant annet
Livskvalitet, identitet, selvbilde og mestring
Kognitiv funksjon
Fysisk aktivitet, trening og forebygging/opprettholdelse av funksjon.
Våre pasienter sier selv at det beste med å delta i en gruppe er at man får en sosial setting som gjør oppholdet hyggeligere og at man lærer av hverandres erfaringer og ståsted. Etter oppholdet tar man med seg et nettverk av personer med de samme utfordringene som man kan nyttiggjøre seg av, om det passer og er ønskelig.
Informasjon om hvordan man søker plass hos oss og annet om henvisningsrutinene finner du på nettsiden: