Parkinsons sykdom
Dersom du har diagnosen Parkinsons sykdom har vi et rehabiliteringstilbud som passer for deg.
Parkinsons sykdom er en nevrologisk sykdom som gjør at nerveceller i sårbare deler av hjernen gradvis fungerer dårligere og dårligere. Årsaken til dette er ukjent. Sykdommen karakteriseres av skjelvinger, stivhet og treghet/langsom bevegelsesevne. I Norge er det omtrent 8000 mennesker som har sykdommen og den gjør seg oftest gjeldende etter 50 års alder. Med økt alder opplever mange med Parkinsons sykdom tiltagende plager fra bevegelsesapparatet og redusert kapasitet.
Vi har som mål å bidra til å bedre eller vedlikeholde din fysiske, psykiske, kognitive og sosiale funksjon, samt forsinke sykdomsprogresjonen.
Varighet:
Tre uker (15 dager).
Opphold:
Gruppetilbud: dag (poliklinikk) og døgn (innleggelse).
Individuelt tilbud: dag (poliklinikk) og døgn (innleggelse).
Målgruppe og diagnose:
Pasienter med parkinsonisme eller diagnosen Parkinsons sykdom. For personer over 18 år.
Under oppholdet
Rehabilitering av personer med Parkinsons sykdom ledes av et tverrfaglig team bestående av lege med spesialisering i fysikalsk medisin og rehabilitering, eller nevrolog, sykepleier, fysioterapeut, ergoterapeut, logoped, ernæringsfysiolog, treningsinstruktør og sosionom. Psykolog, nevropsykolog og veileder/samtaleterapeut bidrar ved behov.
Innhold i tiltaket:
Selve rehabiliteringen starter med tverrfaglig funksjonsvurdering og fastsettelse av behandlingsmål og tiltak. Vi vurderer din funksjon i daglige gjøremål, gangfunksjon, kognitiv funksjon, balanse, styrke og kommunikasjon/språk. Det blir lagt stor vekt på aktivitetsmestring og økt kunnskap om sykdommen.
Innholdet i tilbudet er basert på faglig kunnskap og erfaringsutveksling. Under oppholdet vil du delta på undervisninger sammen med de andre og ha individuell oppfølging av forskjellige fagpersoner. Du vil sammen med gruppen drive fysisk aktivitet og kognitiv trening og gjennomføre aktiviteter og oppgaver knyttet til aktuelle temaer. Ved behov har vi også fokus på problemstillinger som fysisk og psykisk helse, seksualitet, graviditet, arbeid, utdanning og fritid.
Informasjon om hvordan man søker plass hos oss og annet om henvisningsrutinene finner du på nettsiden: