Senfølger etter hjerneslag og hjerneskader
Er det mer enn tre måneder siden du har gjennomgått hjerneslag eller traumatisk / ervervet hjerneskade? Og på bakgrunn av kognitiv og fysisk (rest)funksjon har et rehabiliteringspotensial? Da vil ViGØR sitt tilbudet som gis som et individuelt skreddersydd opphold dekke ditt rehabiliteringsbehov i den kroniske fasen.
ViGØR har lang erfaring over flere år hvor vi har tatt imot personer med behov for rehabilitering etter hjerneslag og traumatisk hodeskade. Vi har også tilbud innen CIST, CIMT og gangtrening som komplementere dette tilbudet. Vi er også aktiv innen forskning på området.
Under oppholdet
Når du gjennomfører dette oppholdet vil vi i samarbeid med deg gjennomfører en funksjonsvurdering og fastsetter hvilke behandlingsmål og – tiltak vi sammen skal i gjennom.
Et tverrfaglig team vil i samarbeid med deg sette opp et individuelt rehabiliteringsplan med utgangspunktet i dine egendefinerte mål. Dette for å få et individuelt tilpasset, tverrfaglig rehabiliteringsprogram som passer for deg.
Du vil få økt kunnskap og trygghet i forhold til sykdommen og bedre oppfølging av hjemmesituasjonen din. Du vil lære deg å nyttiggjøre ditt personlig utarbeidet egentreningsprogram som passer for din medisinske situasjon. Målet med treningen er å hjelpe deg med å øke deltagelse i aktiviteter, sosiale relasjoner og eventuelt arbeid.
Innhold i tiltaket
Innholdet i tilbudet er basert på faglig kunnskap og erfaringsutveksling. Under oppholdet vil du delta i forelesninger i en gruppe med personer med de samme medisinske utfordringene.
- Gruppebasert treningsprogram – i gymsal, basseng, evt. utendørs.
- Fysioterapi – Trening av funksjoner hvor pasienten trenger assistanse. Avspenning og evt. bløtdels/ledd-mobilisering.
- Ergoterapi – ADL funksjon, tekniske hjelpemidler, kognitiv trening
- Logopedi – trening på språkferdigheter, stemmebruk, ansiktsmimikk, svelgfunksjon, kognitiv funksjon osv.
- Gruppebasert eller Individuell kostholdsveiledning - ved behov for vektreduksjon eller endring i kardiovaskulære risikofaktorer.
- Mestring – gruppesamtaler (smerter, arbeidsforhold, forebygging)
- Nevropsykologisk utredning – etter behov (i fht. kognitiv funksjon, førerkort, arbeid)
- Flerfaglig undervisning
- Sosial stimulering, trening og mestring.
- Sosionom – oppfølging av IP – evt. søknad og iverksettelse
Du vil sammen med gruppen få oppgaver knyttet til aktuelle temaer som:
- Livskvalitet, identitet, selvbilde, mestring, arbeid og fritid.
- Kognitiv funksjon
- Fysisk aktivitet, trening og forebygging av senfølger.
Etter oppholdet
Lang erfaring med denne pasientgruppen tilsier at de bruker en del tid på å finne seg til rette, og det å oppnå nevroplastiske endringer tar tid.
Individuelle tilpasninger ved behov
- I løpet av oppholdet kan det vurderes individuelt behov for re-henvisning til intensiv språktrening (CIST), intensiv håndtrening (CIMT) eller intensiv gangtrening på tredemølle med avlastning.
- Tilpasning av oppholdslengde pga kompliserende faktorer kan medføre forlengelse av opphold.
Informasjon om hvordan man søker plass hos oss og annet om henvisningsrutinene finner du på nettsiden: