Bli med Gustav til toppen av fjellheisen

– Målet mitt er å gå til Fjellstua! Gustav Karlstrøm (30) fra Tromsdalen har medfødt cerebral parese (CP). Nå skal han altså opp nesten 2 kilometer og 500 høydemeter i ulendt terreng. – Jeg har vært der oppe før. Da krøp jeg den siste biten. Denne gangen blir det annerledes.

Dato: 01.09.2020 Kategori: Pasientfortellinger

Hvert år fødes det cirka 120 barn i Norge med CP. Følgene det har er unikt for hvert enkelt tilfelle. Felles for alle er bevegelsesvanskene. En skade i hjernen som har oppstått under graviditeten, i forbindelse med fødselen eller før fylte 2 år er årsaken til utviklingsforstyrrelsen. Cerebral betyr «det som har med hjernen å gjøre», mens parese betyr «lammelse».

CP kan ikke kureres – det finnes ingen behandling. Sykdommen varer livet ut, så man må lære seg å leve med den. Derfor må målet være å kompensere for vanskene den medfører.

Gustav trener i Lokomaten ved ViGØR
På tur opp mot fjellheisen

Intensiv gangtrening i Lokomat

I fjor begynte Gustav gangtrening i Lokomaten hos ViGØR. Tre uker intensiv trening, tre ganger i året. Resten er historie.

Han var fem år før han tok sine første skritt.
– Da jeg var ung, tok mamma meg med utenlands for spesialtrening. Vi var borte en måned eller to.

Nå behøver han ikke å reise vekk for spesialtilpasset opptrening. Den eneste lokomaten i Norden er å finne hos ViGØR Rehabiliteringssykehus i Tromsø.
– Dette er avansert teknologi, sier den sylskarpe 30-åringen.

Gustav er i godt driv mot Fjellstua. Med robotassistert vektavlastning ser det ut til at bena går lett over tredemølla. Steg for steg.
– Det er ikke maskinen som gjør jobben, det er jeg, fastslår han.

Han puster hardt ut og tørker små svetteperler fra pannen. Avlastningen blir justert fortløpende avhengig av hvor mye han klarer å gå selv.
– En økt i lokomaten krever mye av meg. For å være helt ærlig er dette veldig tungt. Den første uken er verst, men jeg ser og merker resultater. Det er enormt motiverende.

Hælen treffer tredemølla, foten ruller.
– Lokomaten fungerer veldig bra. Mange av musklene jeg trener her, er muskler jeg ellers ikke får brukt. Jeg får strukket ut bena skikkelig og fullført hele bevegelsen. Slik blir jeg sterkere.

Bedre livskvalitet

– Jeg må rose de ansatte, de er jo spesialister innenfor sitt felt. Oppfølgingen er god. De har gitt meg et eget styrketreningsprogram som jeg følger utenom. Det gjør det enklere for meg å fortsette med egentrening inntil mitt neste opphold her.

Gustav forteller at oppholdene hos ViGØR teknisk sett ikke er livsviktig. Samtidig understreker han at effekten av treningen er bedre utholdenhet og økt livskvalitet.
– Jeg får kjent på en mer «normal» gange enn hva jeg har til vanlig. Det er unikt.

Tre uker går fort. Utbyttet er stort. Han nikker hodet mot fjellene, peker mot Fjellstua.
– Først skal vi opp dit.

Les mer om ViGØRs tilbud Intensiv gangtrening